Inzamelen restmateriaal levert nieuwe bloempotten en aluminiumfolie op

Ruim 160 optieken doen inmiddels mee aan het Recyclens programma van Bausch + Lomb

Koopt u wel eens planten in het tuincentrum? Dan zit daar ongetwijfeld een kunststof bloempotje omheen. En als u een hele tray koopt dan is die meestal van hetzelfde materiaal. Dit plastic wordt, als het gescheiden wordt ingezameld, keer op keer gerecycled. Ook Bausch + Lomb is actief op het gebied van recycling. Al vanaf begin 2019 worden gebruikte lenzen en blisterverpakkingen van de Biotrue ONEday daglenzen ingezameld voor recycling. Dankzij het zogenaamde Recylens programma is de kans aanwezig dat uw bloempotje uit restmateriaal bestaat dat bij uw optiek is ingeleverd, net als uw aluminiumfolie in de keuken.

Professional Relations Manager Rob Rosenbrand en Product Manager Elske van der Raadt leggen uit hoe het Recyclens programma werkt en gingen op bezoek bij Recycling.nl. Daar spraken zij met Mike Tiggeler die vertelde wat er met het ingezamelde verpakkingsmateriaal gebeurt.

Van verpakking naar grondstof
“Het Recyclens programma is een succes”, start Elske van der Raadt, ”steeds meer eindgebruikers van de Biotrue ONEday daglenzen leveren hun gebruikte lenzen en blisterverpakkingen in bij de, inmiddels ruim 160, deelnemende optiekzaken in de Benelux. De eindgebruiker krijgt hiervoor een handzame kartonnen verzameldoos mee die, zodra deze vol is, bij de opticien kan worden ingeleverd. Daar staat een herkenbare aluminium box om het materiaal in te deponeren. De ingezamelde blisterverpakkingen worden door onze vertegenwoordigers naar het Bausch Health Amsterdam Logistical Center op Schiphol Rijk gebracht.”

“Daar”, vervolgt Rob Rosenbrand, “worden de blisters van het aluminiumfolie gescheiden. Dit wordt gedaan door medewerkers van sociaal werkbedrijf “Pantar” die al sorteerwerk voor ons verrichten in het magazijn. Vervolgens worden de gescheiden restmaterialen opgehaald door Recycling.nl waar ze verder worden verwerkt. Omdat we vragen kregen over wat er nu uiteindelijk voor nieuwe producten van het materiaal worden gemaakt zijn we zelf maar eens bij Recycling.nl gaan kijken.”

Van grondstof naar nieuw product
Recycling.nl in Nieuw-Vennep is gespecialiseerd in het recyclen van herbruikbare materialen. Onder andere hout, papier, karton en een grote diversiteit aan kunststoffen worden hier verwerkt om opnieuw gebruikt te kunnen worden bij de fabricage van nieuwe producten.

“Doordat de restmaterialen bij Bausch + Lomb al zorgvuldig zijn gescheiden, kan het polypropyleen, waar de blisters van gemaakt zijn, direct worden toegevoegd aan de grote voorraad polypropyleen die wij dagelijks verwerken legt Mike Tiggeler uit. Wij voegen de gelijksoortige restmaterialen samen in grote kubussen van een kubieke meter die we kunnen transporteren. Nadat de grondstof is gewassen wordt het vermalen tot granulaat. Deze korrels worden vervolgens aan de kunststofindustrie aangeboden.”

Polypropyleen is voor heel veel verschillende producten te gebruiken. De granulaatkorrels worden door middel van spuitgieten of persen in iedere gewenste vorm gebracht. Bloempotjes, tuinmeubels, auto-onderdelen en huishoudelijk apparaten. Vrijwel alles is mogelijk. Volgens Mike Tiggeler ligt het voor de hand dat de meeste blisters van de Biotrue ONEday daglenzen verwerkt worden in bloempotjes. “Met als voordeel”, zegt Mike dat we die, na gebruik, vervolgens weer terugkrijgen om opnieuw te verwerken. Zo gaan kostbare grondstoffen dus nooit verloren. Het is dan ook belangrijk dat iedere gebruiker gescheiden afval inzamelt.”

Recyclens programma wordt gecontinueerd
Het aluminiumfolie wordt omgesmolten en gebruikt om nieuwe folie te produceren. Ook hier is het sorteerwerk door de mensen van Pantar gedaan. Het ingezamelde aluminium kan dan ook direct door naar de fabriek waar er weer nieuwe folie van wordt gemaakt. Het is dus heel goed mogelijk dat het aluminiumfolie dat in de keuken wordt gebruikt, afkomstig is van het aluminium van een Biotrue ONEday verpakking. We dragen samen met onze opticiens hiermee actief bij aan een iets beter milieu. Het Recyclens programma wordt dan ook zeker gecontinueerd.

Online Beratung - form

Online Beratung - page